Tilgi – gi til – nødnummer 113

Foto: Mathilde Oord. MOFix Design.

Jeg husker jeg leste en historie om en dame som het Corrie Ten Boom. Hun hadde blitt torturert under 2. verdenskrig og opplevd at søsteren hennes ble drept av en tysk offiser.

Mange år senere stod hun på talerstolen og snakket om å tilgi og elske på tross av alt som er skjedd. Der nede i salen foran henne får hun øye på offiseren som forårsaket søsterens død. Hun stivner til idet han rekker ut hånden og vil be Corrie å tilgi han. Det suser tusen tanker gjennom hodet hennes før hun til slutt bestemmer seg for å strekke ut hånden og ta imot hans bønn. I det øyeblikk hun handler på det og tar imot hånden hans, stryker Gud ut hennes hat mot denne mannen. Han blir tilgitt og hun blir fri til å elske.

Ordet å tilgi er skrevet 58 steder i bibelen. Tar vi med oss ordene tilgitt og tilgivelse blir det 113 til sammen. Spennende at det ble vårt medisinske nødnummer.

Først tenker jeg på at ordet er sammensatt av til og gi. Bytter jeg på rekkefølgen blir det å gi til

Her ligger noe av tanken min i dag. Gud befaler oss å tilgi vår neste og elske vår neste som oss selv. «Jeg klarer ikke elske han eller henne!» hører jeg ofte folk si og jeg forstår det så godt. Jeg vet at mange har mye vondt i sitt minne og vi trenger tid for å klare å føle kjærlighet til mennesker som har gjort andre noe galt.

Noen ganger er det like vanskelig å elske seg selv og da er det enda vanskeligere å elske andre. Hvordan skal jeg klare å elske meg selv?

Gud vet at vi er svake på dette feltet og derfor sier han at vi må begynne med å ville gi. Når jeg vet at bønnen i Fadervår sier jeg skal tilgi min neste som meg selv, ja da skjønner selv jeg at dette er viktigere enn å føle for å gi. Altså handler det om et bevisst valg.

I sommer startet jeg med å si navnene på mennesker i mine relasjoner. Jeg sier at jeg tilgir hver og en av dem, inklusiv meg selv før jeg fortsetter å be.

I forrige uke opplevde jeg noe helt fantastisk. Jeg møtte to personer som jeg har på bønnelisten, som tilhører kategorien relasjoner jeg tilgir i bønnen. Plutselig slo det meg at det var en helt ny atmosfære i mellom oss. Uforklarlig med vanlige ord, men jeg kjente noe helt nytt. Jeg er visst i ferd med å elske både meg selv og min neste. Det er ikke slik at det er noe alvorlig galt mellom oss, nei mer på dette planet: Mange mennesker unnlater å gjøre det gode, likevel synes de ikke de gjør noe galt!

Så er jeg tilbake til utgangspunktet. Jeg vil videre i livet og nå våger jeg å bruke nødnummer 113, GI TIL eller TILGI. Det gir livshjelp til alle, inklusiv meg selv. Jeg bestemte meg for å våge noe nytt!

Våger du å gå videre og tilgi dine medmennesker? Det å gi en gave til en du ikke elsker kan få uante konsekvenser. Å tilgi på tross av var jo det Jesus gjorde for deg og meg. Jeg har fått tilgivelse fordi Jesus har tilgitt meg.

More from Solveig Lohne Ørum Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *