Et spørsmål ga ny retning

Foto: Deby Dearman

Med en bedrift som hadde gått konkurs, diagnosen MS og med et “tomt rede” syndrom gikk Joanne Miller inn i 50 årene. Hun følte livet stoppet opp og at det nærmest var over.

Hele livet hadde Joanne Fairchild Miller bygget familie. Hun har brukt sin kreativitet inn i familien og skapt en oase. Hun og mannen hadde vært igjennom suksessfulle gründereventyr, men også opplevd å miste alt som kan mistes av materielle ting. Ved inngangen til 40-årene satt de uten bil og hus. Det eneste de hadde mye av var gjeld. Jo, en ting til hadde de, en familie som holdt sammen, uansett hva.

– Jeg giftet meg som 19-åring og både jeg og Dan var enige i at vi ville skape noe helt nytt med vår familie. Vi tegnet en linje i sanden og bestemte oss for å skapet vårt eget “ Haven of Peace”, som er tittelen på Joanne sin helt ferske bok. Enda så unge vi var, var dette et klart mål for oss, sier Joanne på intervju via Skype.

HVA VIL JEG?

Foto: David Molnar

På konferansen “New Media Europe” traff vi Joanne Miller og ektemannen Dan, som skulle holde et foredrag under konferansen. Ekteparet bor i USA og reiser mye og holder taler på konferanser, arrangerer egne kurs og seminarer innen karriere veiledning og gründerskap. Dan Miller er utdannet innen psykologi og blant annet kjent for sine podcaster under navnet “48 days”. Joanne holder malekurs og skriver bøker i tillegg til å jobbe sammen med mannen. Joanne er i dag 67 år og gründerkarrieren slo fart da det så som mørkest ut, godt inn i 50 årene.

– Min mann coachet meg og fikk meg til å se at mine gaver og talenter som jeg hadde brukt hele livet inn i familien, til å skape denne oasen, også kunne brukes i en ny retning. For første gang på mange år hadde jeg tid til å spørre meg selv hva jeg ville med resten av mitt liv.

Joanne kom over et malekurs og bestemte seg for å melde seg på. Der ble hun i 12 år, to timer hver mandag kveld. Det som dro henne til kunstklassen var et ønske om å gjøre noe bare for hennes egen del. Nå hadde hun tid og mulighet og det skulle vise seg å forandre mye.

– Jeg hadde aldri gjort noe slikt før, men synes det virket så interessant. Etterhvert forsto jeg at jeg hadde talent for å male. Er ikke dette litt typisk, sier Joanne engasjert på Skype. Vi kvinner har mye mer inni oss enn det vi ser, eller tror. Det krever litt dypdykk for å hente det ut, sier hun.

Selv om det skjulte kunsttalentet ble åpenbart gjennom kunsttimene var det likevel noe annet hun lærte som hun mener var viktigere.

– Gjennom disse12 årene lærte jeg meg utholdenhet og disiplin over egen tid. Jeg var vant til å følge alle andres behov, og så disse årene som en øvelse i selvdisiplin. Det var krevende, og jeg vurderte å slutte. Men jeg holdt ut og er i dag så takknemlig.

Hver lille suksess på kunstskolen ga Joanne tro på å ta flere steg og resultatene lot ikke vente på seg.

– Det valget jeg tok den gangen har resultert i en rekke bokutgivelser for barn og voksne, kunstskole for barn, foredrag og taler, kunstutstillinger og en rekke priser. Salg av kunst og mye mer. Og dette bare de siste 10 årene, sier 67 åringen.

STARTET MED OASEN

Joanne tror det hele handler om at hun skapte et fundament i hjemmet, en oase hvor man kunne være fri, som ga trygghet og tro.

about005
Ekteparet Miller med deres tre voksne barn, Kevin, Jared og Ashley. Foto privat.

– Vi har hatt søndagsskole i mange år i vårt hjem og dette utviklet seg til det vi driver i dag. Vi fikk så mange spørsmål om hvordan vi klarte å ha et slik hjem. Mange sanset at det var et godt sted å være.

I dag når ekteparet langt utover de kristne menighetene og ser det som et kall å formidle noe himmelsk på en jordnær og konkret måte.

– Ingen kan lese våre bøker uten å forstå hva vi står for, men vi ønsker å uttrykke dette uten å virke ekskluderende og ikke være så prekende.

Miller er ikke redd for å bli for “light” i sitt kall til å nå bredt.

– Nei, vårt ønske er at mange kan bli nysgjerrige på den veien vi har valgt, sier hun. og legger til et utsagn fra datteren. “ Du kan være den eneste Bibelen noen kommer til lese”

Joanne Miller sitt mål med det hun gjør er å være bevisst at hun i dag er den rollemodellen som hun selv savnet som ung og nygift. Det utfordrer henne, og det mener hun bør utfordre oss alle.

–  Mennesker ser på mennesker. De forandringene du gjør i deg selv, vises til verden. Både til din familie, deretter dine venner og så ditt samfunn. Hvem vil du og jeg være for andre? Det er et spørsmål verdt å stille ofte, mener 67-åringen.

ETT STEG AV GANGEN

Dersom du kjenner at utfordringene og umulighetene i ditt liv er store er Joanne klar på sitt råd. Ta ett steg av gangen. Du kan ikke forandre hele verden på en dag, heller ikke på ett år.

– Min vekst skjedde over mange år. Vi satt også en visjon/oppdrag for vår familie. Vi så på hvordan vi ønsket å ha det og ungdommene var med å bestemme dette. Det er et godt steg for alle familier. Og som mannen min sier. Det er aldri for sent med nye begynnelser.

Creating a Haven of Peace cover shot-1
Joannes siste bok kan bestilles på Amazon.

Ekteparet Miller lærer ikke bare andre voksne og egne barn om å våge og ta pasjoner og drømmer på alvor, og om gründerskap. De lærer også barnebarna det samme, og en av dem har allerede gitt ut egen bok, som 8-åring. Miller er ikke redd for at de skal mislykkes eller komme i økonomisk uføre ved å våge stort.

– Vi kan ikke annet, ler hun. Vi har gjort mye, noe har vært suksess, noe ikke. Vårt spørsmål er alltid, hva kan du lære oss av dette Gud.

Joanne sier likevel at dette ikke er for alle. Det er utfordrende å miste hus og eiendeler og ha stor gjeld. Det kan være skremmende, men familien kom først, også da.

Ekteparet har jobbet hardt langs veien for å forsørge sine, og barna har bare sett foreldrene i den livsstilen. I dag lever de godt, eier en stor eiendom med kurssenter og har mange besøkende i året. Oasen bygges videre, selv når de nærmer seg 70 år. Men frykt, nei!

– Det er nok fordi vår trygghet og sikkerhet ikke ligger i penger, men i familien, i venner og i troen, avslutter Joanne Fairchild Miller på Skype.

Written By
More from Tone Dalhaug Read More

2 Comments

  • Tone, Greetings from Tennessee! I am thrilled to be on your website. Can’t understand a word but I am still thrilled and honored! I will put it on my press page. I hope you are doing well. If there is anything I can do for you, let me know. I wish you many blessings, Joanne

    • And I am thrilled to have your here. Your story is so encouraging.Wish I had it in english, but it probably will be someday in the future;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *